Guds partikel

Jeg har spekuleret en del over udtrykket “Guds partikel” siden CERN den 4. juli fremlagde deres dokumentation for eksistensen af den formodede Higgs partikel.

I årevis har jeg fulgt jagten på partiklen med største interesse, lige fra at læse om nye superstrengsteorier til de senere års jævnlige pressekonferencer fra CERN.

Og nu er der samstemmende mellem de to parallelle forsøg ATLAS og CMS fundet en partikel i området omkring 125 – 126 GeV, en tung partikel, som menes at være den sidste af de tolv partikler, som udgør essensen af standardteorien. En nydelig og symmetrisk teori, som udmærker sig ved at al udvikling sker i mellemrummet, hvis man kan bruge det udtryk, dvs hvor der er divergens.

Billede fra CERN omkring Higgs partikel

Fra CERN omkring Higgs partikel

De første rapporter indikerer at der også er tale om divergens i forbindelse med den nye partikel. Måske er der flere Higgs partikler, og hvorfor egentligt ikke? Et stort, usynligt Higgs felt kan vel godt have flere end én berøringsflade med både denne dimension og så den ikke-synlige del.

Betegnelsen  “Guds partikel” opstod efter Leon M. Lederman skrev bogen om partikelfysik “The God Particle”, og det var vist ikke hans intention at blande fysik og religion, men betegnelsen er blevet hængende.

Og hvem ved, måske er opdagelsen blot startskuddet til en ny fysik, som kan forklare endnu mere af vores univers, fx alt det sorte stof, og så kan man jo overveje om betegnelsen “Guds partikel” stadig er relevant…

Har læst gode artikler følgende steder;

CERN,

New York Times,

og hvordan lyder så Higgs partikel ? Måske sådan her:

Er det ikke et fantastisk univers vi lever i ?

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s